Една майка на наркоман: Как да спася сина си от ада?

СПОДЕЛЕТЕ

Преди два месеца, най-накрая помислила, че е успяла да го спаси и тогава, когато нейната изповед, за която всички мислехме, че ще има щастлив край и е готова да я публикуваме, получихме информация, че двадесет и едно годишното момче, след почти половин година пауза, отново започнало да използва хероин. Несподелена любов с приятелката му, която го напуска, след като разбрала, че е имал проблеми с наркотиците, е причината отново да се поддаде.

Майка, която самостоятелно, без ничия помощ се бори за живота на сина си и е почти разгромена, започва да ни разказва, какво се е случило междувременно.

– Бях изчерпана след всичките тези години, опитвайки се да помогна на детето ми. Как да се боря напразно, без помощ и постоянно ми се струваше, че бавно губя силата си. Понякога си мислех, че най-добре би било всичко това да свърши – просто да приключи. Хиляди като мен са загубили децата си, така че защо да не съм и аз сред тях! Тогава може би и аз бих могла да продължа да живея – с уморен глас разказва.

По времето, когато синът й бил ученик все още, тя заминала за Германия, с цел да осигури финансова сигурност за двамата, а най-важното- да осигури пари за обучението му.

– След две години, неочаквано пристигнах в Сърбия без предизвестие и го заварих в ужасно състояние. Веднага се усъмних, но той ме оспорваше, че има проблем с алкохола.

Поисках помощ от бивши наркомани

Въпреки това, много бързо се разбра, че е използвал наркотични вещества, почти две години, а аз дори не подозирах! – Продължава майката, която пожела да остане анонимна. – Една вечер ми призна всичко по телефона, и аз с първия самолет се прибрах в Сърбия. Тогава започна моята т.е. нашата обща борба в ада … . против наркотиците.

През следващите седем години направихме героични опити да се откаже от хероина. Всички бяха безуспешни. Момчето два пъти влиза в клиника за спиране на наркотични вещества, цяла година прекара там, а после се лекува в частна клиника за детоксикация, където му бяха вградени импланти, които унищожават необходимостта от наркотици … Но той отново се връщаше обратно.

Техният живот станал ад, в който майка му се е борила с всяка негова стъпка, движение, настроение, всяка промяна в неговите очи, всяка промяна на лицето.

– Дотогава не знаех нищо за хероина. Започнах от нулата – четох различни статии и експертни становища в интернет, които са помогнали на хора, сблъскали се със същия проблем. Срещнах се с бивши наркомани, които споделиха своя опит и ми дадоха съвети. Разбира се, аз се почувствах измамена, уплашена. Влизайки по-дълбоко в света на наркотиците, все повече чувствах страх, който продължава, въпреки че на моменти изпитвах възмущение, гняв, желание да се откажа от детето си, но все пак имах в себе си огромна майчина любов.

Дарих на сина си още един живот

Майка и син са изживели толкова много неща заедно, и въпреки че отдавна е пристрастен, само майка му е през цялото време с него. Тя го върна към живот, когато преди няколко години заради предозиране, му направи изкуствено дишане и даде цялата си сила, за да го върне обратно. Успя да победи смъртта, остави работата си, за да бъде с него постоянно, но всяко лечение представляваше неуспешен опит и отново се връщаше към „спринцовката“.

Въпреки че наркотиците унищожават всички емоционални връзки, изглежда, че в това семейство не всичко е загубено. Синът е готов да опита отново с лечението, а майка му се надява, че с любовта, която му предлага, ще му помогне да победи зависимостта. Преди седмица се обърна към монасите от манастира Ковил, но там, както и в други институции не разполагат с достатъчно място за още един наркоман. Има много, както казват те. Катастрофална информация е това …

Загубих вяра, остана ми само надеждата

В момента момчето е на антидепресанти, което е още една надежда за майка му, надежда, че ще успее този път. Започнал е да тренира, да се храни здравословно , а тя се страхува дали ще успее и затова постоянно е около него.

– Мога веднага да разпозная, когато е взимал хероин. Тена на кожата и очите му стават сиви, клепачите се затварят, смее се без причина, щастлив е без причина … Това щастие е фалшиво и се надявам, че повече никога няма да го видя. Реших, че няма повече да го контролирам, нека се бори сам. Казах му, че ако отново вземе наркотици , не искам да знам повече за него. По-добре е да го погреба сега, отколкото да се страхувам всеки ден, че ще го загубя.

Признаци, които показват зависимост

Нашият събеседник ни разказа как всеки родител би могъл да разпознае дали детето му има проблема с наркотиците.

– Много родители бягат от истината, не искат да признаят, че децата им употребяват наркотици. Ще забележите, че парите все по-често изчезват, че детето ви спи много, най-вече в рамките на деня, че става безотговорно … пренебрегва всички свои задължения, пренебрегва личната си хигиена. Надявам се, че моя опит ще помогне на родителите, които имат подобен проблем, защото това ми е всъщност целта – казва майката, която от няколко години има опит с този проблем.

От Славка

Next Post

Ясновидката Веска Стоичкова: Спането върху катинар разваля магии!

Пловдивската ясновидка Веска Стоичкова умее да разкрива миналото, настоящето и бъдещето. Търсят я за съвети не само от България, но […]