Една майка на наркоман: Как да спася сина си от този ад?

СПОДЕЛЕТЕ

Преди два месеца, най-накрая помислила, че е успяла да го спаси и тогава, когато нейната изповед, за която всички мислехме, че ще има щастлив край и е готова да я публикуваме, получихме информация, че 21-годишното момче, след почти половин година пауза, отново започнало да използва хероин. Несподелена любов с приятелката му, която го напуска, след като разбрала, че е имал проблеми с наркотиците, е причината отново да се поддаде.

Майка, която самостоятелно, без ничия помощ се бори за живота на сина си и е почти разгромена, започва да ни разказва, какво се е случило междувременно.

– Бях изчерпана след всичките тези години, опитвайки се да помогна на детето ми. Как да се боря напразно, без помощ и постоянно ми се струваше, че бавно губя силата си. Понякога си мислех, че най-добре би било всичко това да свърши – просто да приключи. Хиляди като мен са загубили децата си, така че защо да не съм и аз сред тях! Тогава може би и аз бих могла да продължа да живея – с уморен глас разказва.

По времето, когато синът й бил ученик все още, тя заминала за Германия, с цел да осигури финансова сигурност за двамата, а най-важното- да осигури пари за обучението му.

– След две години, неочаквано пристигнах в Сърбия без предизвестие и го заварих в ужасно състояние. Веднага се усъмних, но той ме оспорваше, че има проблем с алкохола.

Въпреки това, много бързо се разбра, че е използвал наркотични вещества, почти две години, а аз дори не подозирах! – Продължава майката, която пожела да остане анонимна. – Една вечер ми призна всичко по телефона, и аз с първия самолет се прибрах в Сърбия. Тогава започна моята т.е. нашата обща борба в ада … . против наркотиците.

През следващите седем години направихме героични опити да се откаже от хероина. Всички бяха безуспешни. Момчето два пъти влиза в клиника за спиране на наркотични вещества, цяла година прекара там, а после се лекува в частна клиника за детоксикация, където му бяха вградени импланти, които унищожават необходимостта от наркотици … Но той отново се връщаше обратно.

Техният живот станал ад, в който майка му се е борила с всяка негова стъпка, движение, настроение, всяка промяна в неговите очи, всяка промяна на лицето.

– Дотогава не знаех нищо за хероина. Започнах от нулата – четох различни статии и експертни становища в интернет, които са помогнали на хора, сблъскали се със същия проблем. Срещнах се с бивши наркомани, които споделиха своя опит и ми дадоха съвети. Разбира се, аз се почувствах измамена, уплашена. Влизайки по-дълбоко в света на наркотиците, все повече чувствах страх, който продължава, въпреки че на моменти изпитвах възмущение, гняв, желание да се откажа от детето си, но все пак имах в себе си огромна майчина любов.

Майка и син са изживели толкова много неща заедно, и въпреки че отдавна е пристрастен, само майка му е през цялото време с него. Тя го върна към живот, когато преди няколко години заради предозиране, му направи изкуствено дишане и даде цялата си сила, за да го върне обратно. Успя да победи смъртта, остави работата си, за да бъде с него постоянно, но всяко лечение представляваше неуспешен опит и отново се връщаше към „спринцовката“.

Въпреки че наркотиците унищожават всички емоционални връзки, изглежда, че в това семейство не всичко е загубено. Синът е готов да опита отново с лечението, а майка му се надява, че с любовта, която му предлага, ще му помогне да победи зависимостта. Преди седмица се обърна към монасите от манастира Ковил, но там, както и в други институции не разполагат с достатъчно място за още един наркоман. Има много, както казват те. Катастрофална информация е това …

В момента момчето е на антидепресанти, което е още една надежда за майка му, надежда, че ще успее този път. Започнал е да тренира, да се храни здравословно , а тя се страхува дали ще успее и затова постоянно е около него.

– Мога веднага да разпозная, когато е взимал хероин. Тена на кожата и очите му стават сиви, клепачите се затварят, смее се без причина, щастлив е без причина … Това щастие е фалшиво и се надявам, че повече никога няма да го видя. Реших, че няма повече да го контролирам, нека се бори сам. Казах му, че ако отново вземе наркотици , не искам да знам повече за него. По-добре е да го погреба сега, отколкото да се страхувам всеки ден, че ще го загубя.

Нашият събеседник ни разказа как всеки родител би могъл да разпознае дали детето му има проблема с наркотиците.

– Много родители бягат от истината, не искат да признаят, че децата им употребяват наркотици. Ще забележите, че парите все по-често изчезват, че детето ви спи много, най-вече в рамките на деня, че става безотговорно … пренебрегва всички свои задължения, пренебрегва личната си хигиена. Надявам се, че моя опит ще помогне на родителите, които имат подобен проблем, защото това ми е всъщност целта – казва майката, която от няколко години има опит с този проблем.

Next Post

Цената на моята наивност, която си плащам още

Обръщайки се назад в миналото се виждам като самотна мореплавателка, отчаяно търсеща обетована земя и мъжа, на чието рамо да […]