Как щях да олекна с 8000 лв. от наивността си

СПОДЕЛЕТЕ

Срам ме е да ви пиша, ала ако не споделя с вас, направо ще се пръсна от яд, че излязох толкова глупава. Няма да казвам колко годишна съм, но не са малко летата зад гърба ми. Въпреки опита обаче, който имам, допуснах да бъда измамена и едва не се вкарах в дългове и не пропилях нахалост цели 8000 лева. Нека ви разкажа.

Един следобед преди седмица звънна джиесемът ми. Някакво момче хлипаше и повтаряше: „Бабо, бабо!“ Стреснах се, защото ми заприлича на гласа на внук ми Жоро. Попитах го: „Жоре, ти ли си, бабе?“ И той отвърна: „Аз съм, голяма беля стана, много съм зле!“ Изплаших се не на шега. Притеснена, го заразпитвах какво е станало и той ми обясни, че взел колата на баща си и с още едно момче отишли да се поразходят. На Околовръстното обаче изскочил някакъв човек и Жоро го блъснал. Дошла линейка, полиция, започнали да го разпитват. Пешеходецът бил в много тежко състояние и се налагало да му направят спешна операция. Полицаите казали на внук ми, че ако даде 10 000 за операцията, няма да повдигнат обвинение. Та затова ми се обаждал – да намеря парите и да го спася от затвор, защото не смеел да каже на майка си и баща си.

Че как няма да помогнеш на детето в такъв тежък момент! И като знаех зетят какъв е кибритлия, веднага обещах, че ще намеря парите и ще му се обадя. Жоро обаче каза, че телефонът му е в полицаите, той щял да ми се обади след час. И аз се развъртях. Вкъщи имах скрити 1500 лв. за погребението ми и за паметник, в банката още 4000. Веднага отидох и изтеглих 2000 – толкова ми позволиха. После се обадих на една съседка, за която знам, че винаги има вкъщи много пари. Обещах й до седмица да ги върна, после щях да мисля как, важното беше да оправим детето. Докарах ги обаче до 8000, повече не можах да събера.

Когато Жоро пак се обади, му казах колко имам и той ме успокои, че и те можело да стигнат. До час щели да дойдат двама души, на които да дам парите. Той пак щял да ми звънне да ме предупреди, че идват. Седнах и зачаках, а сърцето ми щеше да изхвръкне от притеснение, че могат да арестуват внука и да го вкарат в затвора.

И както си седях на прозореца, защото място не можех да си намеря, не щеш ли – ето го Жоро у дома! Той има ключ за вкъщи и си влиза направо. Хвърлих се да го целувам и да го питам как така го пуснаха и за парите ли идва и почнах да му тикам в ръцете торбата с пачките. А той ме гледаше неразбиращо: „Какви пачки бе, бабо, откъде да ме пуснат?“ Дълго не можах да повярвам, че не се е случило нищо с него, че не е взимал колата на баща си и никого не е блъскал. Той ме помоли да се успокоя и да му разкажа всичко отначало и аз разказах – за обаждането, за гласа му, за инцидента на Околовръстното. Той много се ядоса, че ако не беше минал случайно през нас, напразно щях да дам 8000 лв. на съвсем непознати хора – измамници, за които непрекъснато съобщават по телевизията. Но когато на човек му се обадят така внезапно, той вярва и през ум не му минава, че го лъжат, за да измъкнат от него пари.

Когато мошениците звъннаха за пореден път, вдигна Жоро и започна да ги ругае. Те затвориха веднага, а после, когато внукът ми се опита да ги набере, операторът отговори, че няма връзка с този номер – явно бяха изключили телефона. Още същия ден върнах парите на комшийката и внесох обратно своите в банката. Повече на такива измамници няма да вярвам, този случай ще ми е обица на ухото. Пазете се и вие, бъдете внимателни и първо проверявайте как са близките ви, дали наистина са пострадали, преди да дадете пари на непознати!

Желева

Next Post

Ранен детски брак – звучи зловещо, но го има

В Малави има много традиции и ритуали. Една от най-жестоките традиции е, когато момичето достигне полова зрялост, на 10-11 години, […]