Мизерията и немотията я принудиха да замине на гурбет

СПОДЕЛЕТЕ

Мизерията и немотията карат хората да правят неща, които не искат. Tака се случи и в тази история. През лятото на 2009 г. дотолкова я бяха закъсали, че Петя се принуди да замине на гурбет в чужбина. Нейна позната й уредила работа в Италия, с осигурено спане. Въпреки че мъжът й не беше съгласен, тя взе назаем пари за билет и тръгна, оставяйки го с децата.

Пристигайки там, тя веднага започнала работа като чистачка. В началото й било много тежко – страдала за семейството и трудно се справяла с езика, но лека-полека започнала да свиква. Веднага щом спечелила някой друг лев, побързала да им ги прати. Винаги когато можела, се обаждала на Митко, чувала и децата, успокоявала ги, че ще се върне за Коледа. Но така и не изпълни обещанието си. Изведнъж спряла да им звъни, пари също отдавна не им пращала. Димитър много се уплашил, помня, че беше дошъл вкъщи да иска заем, готвеше се да замине за Италия, за да търси жена си.

Почти беше събрал пари и се канеше да тръгне, когато един ден Петя му се обадила. Казала, че е добре, извинила се, че не се е обаждала отдавна, но загубила работата си и нямала пукната пара. Уверила го обаче че вече си е намерила нова. Митко настоял да й прати парите, които беше събрал, но тя отказала. Новата работа била доста добре платена и скоро очаквала аванс. Докато пристигнели парите от България, тя вече щяла да го е получила.

Не след дълго Петя отново започнала да праща пари на семейството си, и то в пъти повече от преди. Но нещо се променило и това много тревожело Димитър. Уж жена му получавала добри пари, а не звъняла по-често. Дори и в редките случаи, когато се обаждала, се държала някак странно и винаги бързала да затвори. Отказвала да се чуе с децата, а когато все пак това ставало, избухвала в плач и прекъсвала разговора.

За връщане в България и дума не можело да става. Винаги когато мъжът й отварял тази тема, Петя увъртала нещо. Казвала му, че сега не може да замине, защото ще си загуби работата. Измина година от нейното заминаване, това много тежеше на Митко и на децата. Той знаеше, че нещо става с жена му. Парите, които изпращаше Петя, наистина не бяха малко и той заделил за билет. Оставил малко на децата си, които пратил при родителите си на село за лятната ваканция, и заминал за Италия, без да каже на никого. И какво, мислите, разбрал, когато пристигнал? Петя станала проститутка! След като загубила първата си работа, след дълъг период на мизерия, глад и просия, се видяла принудена да продава тялото си, за да издържа себе си и семейството си.

Димитър не можел да повярва, бил напълно съкрушен и искал час по-скоро да се прибере вкъщи. Когато помолил Петя да тръгнат двамата, да забравят за всичко станало и макар в немотия да запазят семейство си, останал втрещен – тя му отказала! Знаела какво я чака, като се върне, и не искала отново да мизерства. Била наясно, че това, което върши, е ужасно, но предпочитала да работи като проститутка и да има пари, отколкото да се откаже и да бъде бедна.

Митко не вярвал на ушите си, но това било самата истина. Той се прибрал в България, но предупредил Петя да не изпраща нито стотинка от онези мръсни пари, да забрави за него и за децата. Казал й да си живее охолно и сама своя нов живот в Италия и никога повече да не се завръща в техния дом. И така вече цяла година, в пълна немотия, той отглежда сам трите си деца.

От Ваня

Next Post

Искам да се разведа, но мъжът ми ме заплашва, че ще превърне живота ми в ад

Омъжена съм от 10 години. Не сключих брак по любов и съпругът ми знаеше за това, още преди да подпишем. […]