Не е срамно да си беден, срамно е да си евтин!

СПОДЕЛЕТЕ

Моите родители са прекрасни и никога не са имали страст към материалното. За тях няма нищо по-отвратително от това, да пълнят апартамента с ненужни уреди и мебели, или да купуват скъпа храна, за да задоволяват лакомията си. Страстта на мама и татко е друга: те обичат да пътуват, да обикалят планини и гори, а лятото да почиват в палаткови лагери.

Благодарна съм им за моето богато, невероятно детство! За разлика от връстниците си, аз нямах компютър и телефон, но никога не съм изпитвала нужда да притежавам подобни дрънкулки. Майка ми е медицинска сестра, татко е шофьор – съвсем обикновени хора. Имуществото им се състои от къща с малък двор, скромни мебели и една стара кола. Нашето семейно богатство не е в банките, а в топлината, любовта и уважението един към друг.

В университета се запознах с бъдещия си съпруг, който също като мен обича туризма. Колкото земен човек е той, толкова по-високомерни са родителите му. Свекървата е счетоводител, а свекър ми – началник на транспортния парк. Къщата им е пълна със скъпи боклуци, купени със заеми, които още изплащат. За свекървата обаче всяка вещ е много ценна и я кара да се изпълва с гордост. Майката на съпруга ми обожава да пазарува и да се хвали с придобивките си пред приятели и близки. След сватбата си наехме квартира, намерихме си работа, с една дума – живеехме като повечето хора.

За Нова година решихме да се съберем и трите семейства в дома на мама. Типично в неин стил свекървата донесе коняк и хайвер, докато майка ми беше приготвила съвсем обикновена трапеза. Реакцията на свекъра и свекървата беше отвратителна: те се смееха и подиграваха на скромните ястия. Със съпруга ми се почувствахме много неловко.

В разгара на празника татко вдигна тост: “ Нека да пием не за богатството, което крием в банките, а за онова, което носим в душите си! За това, че живеем, дишаме, организираме малки празници и големи приключения в живота!“ Внезапно лицето на свекървата почервеня и очите й потъмняха. Хлопна чашата си на маста, скочи и каза: “ За какво богатство говорите? Погледнете дома си – това е пещера! Мебелите ви са стари, а масата – просташка. Прекалено мързеливи ли сте, за да вземете заем и да обновите кухнята, да си купите уреди? Не е ли срамно да живеете така? За какво си харчите парите? Мизерници! Как можа синът ми да вземе снаха от такова семейство?“

Последва мъртвешко мълчание. Минута по-късно съпругът ми не издържа повече: “ Мамо, вземи татко и си тръгвайте. Сбогом!“ Когато те напуснаха дома ни, мъжът ми погледна обърканите ми родители и каза “ Винаги съм се срамувал от възгледите на семейството си. Както казва един класик – не е срамно да си беден, срамно е да си евтин. Завиждам на дъщеря ви за прекрасното детство, което сте й подарили.“ Господи, колко горда се почувствах със съпруга си. Прекрасно е, че не прилича на родителите си. Дано никога не се промени.

От Гергана

Next Post

Нахалник! Съпругът ми иска да доведе любовницата си у дома

Винаги съм вярвала, че със съпруга ми сме силно и сплотено семейство. Венци беше романтичен мъж, който често ми подаряваше […]