Ударих дъното, превърнах се в обикновена уличница

СПОДЕЛЕТЕ

Понякога сънувам онази нощ – преди 12 години, и се събуждам с чувство за празнота.

Беше два след полунощ. Леко открехнах вратата на детската, където двете ми дъщери спяха спокойно. Изглеждаха толкова невинни, но дори и ангелският им вид не докосна сърцето ми. Тихо извадих сака, който предварително бях скрила под леглото, хвърлих последен поглед на спящите деца и безшумно се измъкнах навън. В спалнята не погледнах – там спеше мъжът ми, а той беше последният човек, с когото исках да се сблъскам в този миг. Преди да отрежа завинаги връзките си със семейството си, на масата в хола оставих бележка с кратко и ясно послание: „Тръгвам си! Искам да поживея и за себе си.“

Да бъда майка и съпруга се оказа непосилно за мен.

Когато срещнах Дичо, реших, че съм много влюбена в него и приех да се оженим. Но бракът не се оказа това, което предполагах. Тръпката бързо изчезна и скоро осъзнах, че да си семеен не е игра, нито е по моя вкус. Една след друга родих двете си дъщери, но така и не събудих инстинкта си на орлица. Добре, че можех да разчитам на помощта на майка си. На практика тя изгледа децата ми. Стояла е по цели нощи да ги пази, докато аз разпусках с приятелки. Дичо не ме спираше, за него бе важно домът да е чист, а в кухнята да има топла храна. Но едва ли се замисляше, че това е дело на мама.

Когато едната ми дъщеря навърши 7, а другата – 9, светът ми се срути. Милата ми майка се разболя и няколко месеца по-късно почина. След смъртта й останах като дърво без корен. Липсата на силната й подкрепа ме докара до лудост. Започнах да пия, през останалото време спях или лежах на дивана пред телевизора. Дразнех се от всичко: от постоянните претенции на момичетата, от подмятанията на мъжа ми, че е време да си стъпя на краката и се грижа за дома. И един ден осъзнах, че ми е писнало от всичко, включително от дъщерите и съпруга ми. Омръзна ми да ги гледам и слушам. Исках да се чувствам волна птица. Така стигнах до решението да ги напусна.

След като оставих бележката на масата, час по-късно пътувах с влака към София. Отседнах при братовчедка на мама – пенсионерка, живееше сама, но щом парите ми свършиха и увиснах на врата й, тя ме предупреди, че трябва да си намеря работа и квартира, защото не можела да ме издържа вечно. По-скоро не приемаше, че съм изоставила децата и мъжа си, но както и да е.

Тъй като нямам особено образование, започнах като сервитьорка и още с първата заплата си намерих евтина боксониера. По цял ден бях на крак, разнасях кафета и напитки, но работата ми харесваше. Не мислех нито за дъщерите, нито за Дичо, не ме интересуваше как се справят без мен. След половин година получих молбата му за развод. Не знам как ме е открил, вероятно роднината му е казала, но не отидох на делото. Няколко месеца по-късно разбрах, че все пак са ни развели и съдът ме е лишил от родителски права. Същата вечер се напих зверски в един бар, а на сутринта се събудих в жилището си до непознат мъж. И двамата бяхме голи и съдейки по разхвърляните дрехи по пода, бутилката с уиски и празните чаши, явно се беше вихрила оргия. Нямах спомен кога съм го поканила и какво точно сме правили, но бе повече от ясно. Събудих го и направо го изритах навън.

Това беше началото на моето падение. Последваха дни и нощи, изпълнени с алкохол и безразборен секс. Не ми пукаше с кого ще преспя. Ударих дъното, превърнах се в уличница.

Така изминаха 12 г., през които имах различни връзки. Никой от мъжете, с които преспивах, не показа уважение към мен. Един дори ме преби, след като отказах да се друсаме заедно. Друг ми открадна цялата заплата и повече не го видях. Трети се опита да ме превърне в проститутка да работя за него, едва се отървах. Въпреки преживените ужаси и през ум не ми мина да потърся децата си. Не ме интересуваше здрави ли са, как върви образованието им и справя ли се баща им с тях. Може би през трудните години на съзряване са имали нужда от мен, от майчините ми съвети и подкрепа, но си казвах, че щом аз се справих без своята майка, могат и те.

Преди три месеца получих адски болки в корема и потърсих спешна помощ. Оказа се перитонит – преплитане на червата. Веднага ме оперираха, лекарите направили чудо да ме спасят. Възстановяването бе бавно и мъчително, прекарах дълги безсънни и самотни нощи, в които за първи път осъзнах по колко долен начин съм наранила крехките души на невръстните си момичета. Прозрях и жестоката истина, че нямам право да моля за прошка. Дори и да съжалявам и да се разкайвам за постъпката си, връщане назад няма. Как да застана пред тях и да им кажа: „Простете ми, деца!“, спомняйки си как ги зарязах, защото исках да си поживея. И какво постигнах? Нищо! Натрупах само богат сексуален опит от контактите си с мъже, пропаднали като мен. Колкото по-далеч съм от дъщерите си, толкова по-добре за тях. Това е съдбата на грешника – вечно да гори в огъня, който сам е запалил.

От Савка

Next Post

Алкохолът разби семейството ни, а почнахме с по няколко чашки...

Алкохолът разби семейството ни. Всичко започна много отдавна, още преди да се оженим. Струваше ми се, че няколко чашки за […]